top of page
Vyhledat

První měsíc

Máme za sebou první měsíc! Stalo se v něm mnoho pokroků. Děti se seznámily s novými pravidly, jako je například práce s jednou pomůckou, kterou vždy musí uklidit a teprve pak si vybrat další činnost. To byl zpočátku nelehký úkol, ale postupně se to začalo dařit.


V září jsme otevřeli Montessori klub a přivítali v něm první děti i s rodiči. Děti se seznamovaly s novým Montessori prostředím. Některé aktivity jsou velmi podobné činnostem, které dělají doma rodiče a odehrávají se především v kuchyni a v dílně. Ve světě Montessori se tato oblast nazývá praktický život. Jde o různé přesýpání, přelévání, nabírání apod. Děti jsou těmito činnostmi opravdu nadšené! Možná právě proto, že doma se k nim běžně nedostanou.


Zdálo by se, že tyto činnosti ani nejsou učením a spíš vyplní volný čas. Opak je pravdou! Tyto práce rozvíjejí hrubou i jemnou motoriku, soustředění a myšlení. Tyto nenápadné činnosti jsou dokonalou předškolní přípravou a především v první třídě velmi usnadní nácvik psaní.


Zvídavé a nenechavé ručičky dětí tyto aktivity ihned lákaly a v podstatě byly hlavní náplní činnosti prvního měsíce. Nejkrásnějším okamžikem pro mne jako lektorku bylo pozorování soustředěné tváře každého dítěte, které se při své činnosti nenechalo ničím a nikým vyrušit. Bylo běžné, že se k těmto činnostem vracelo i další dny a neustále bylo jimi syceno.


Zrovna tak děti lákaly smyslové pomůcky. Skládaly červené tyče podle délky, zkoumaly zvuk kuliček spuštěných po hnědých schodech, z růžové věže tvořily stavby. Malou členku klubu uchvátily válečky s úchyty. Starší děti zaujala práce s kovovými tvary, kterými se také nevědomky chystají na psaní. Jejich obkreslování a dotváření liniemi trénuje všechny svaly ruky a zároveň vede ke správnému držení pastelky.



Chvilky odpočinku jsme trávili četbou knížek, zpíváním, hraním na zvonkohru a výtvarnými aktivitami s náladou podzimu. Procházky byly také součástí každého dne. Vyráželi jsme do parku stavět hráze na potůčku, zdolávat průlezky, do lesa a ke Stébence.


Naše děti v prvním měsíci udělaly malé krůčky, které dohromady znamenají velký pokrok. Často k překvapení mému, svých rodičů i jich samotných.

182 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page