top of page
Vyhledat

Smyslové pomůcky mají smysl

To, co nám umožňuje poznávat svět od narození po všech jeho stránkách, jsou naše smysly. Čím lépe s nimi umíme pracovat, tím více nám pomůžou v plnění našich cílů i snů. Pro tříbení smyslů má Montessori celou jednu skupinu pomůcek - smyslové pomůcky.


Již malé děťátko, ještě než se postaví na nohy, vztahuje ručičky po všem, co má na dosah. Otáčí hlavičku za vším, co se mu dostane do zorného pole či co zaslechne. Ani chuť nezůstává pozadu. Vnímá proměnlivou chuť mateřského mléka v závislosti na tom, co maminka sní. A čichem rozpozná osobu sobě nejbližší – maminku. Šťastno si pohoví i v náručí tatínka, jenž od raných chvil po narození mu nabízí též svou náruč.


Smysly jsou naším společníkem po celý náš život. Pokud není člověk zrakově, sluchově či pohybově handicapován, bere je jako samozřejmou součást svého těla. Mnohdy se ani nezamyslí, jaký poklad jeho tělo skrývá. Podle vzdělávací metody Marie Montessori má velký význam tento náš poklad – naše smysly – rozvíjet.


A právě k tomu slouží smyslové pomůcky.


Jsou na první pohled velice jednoduché a možná se kdokoliv podiví, co je na nich tak důležitého, čím jsou vlastně přínosné. Opakovanou činností s nimi si děti zjemňují smyslové vnímání. V období tří až šesti let je tato činnost velice důležitá. Dítě v tomto věku přirozeně touží po zdokonalování smyslů. Je to období, kdy už podobného rozvoje smyslů se v pozdějším věku nikdy nedosáhne. A to mě velice fascinuje a vede k touze dopřát tuto možnost rozvoje našim dětem.


Každá pomůcka se zaměřuje na zjemňování vždy jen jednoho smyslu. Je vymyšlena Marií Montessori tak, aby soustředila pozornost dítěte vždy na rozvoj jedné jediné oblasti smyslového vnímání. V následujícím přehledu těchto pomůcek vás s tím seznámím.

Pomůcky rozvíjející zrak jsou válečky s úchyty, růžová věž, hnědé schody, červené tyče, geometrická komoda, barevné destičky.


Pomůcky rozvíjející sluch jsou zvukové válečky, zvonky.


Pomůcky rozvíjející čich jsou čichové lahvičky.


Pomůcky rozvíjející chuť jsou chuťové lahvičky.


Pomůcky rozvíjející hmat jsou dotykové destičky, termické lahvičky, hmotnostní destičky, krabice s látkami, „tajemné sáčky“ ukrývající různé předměty.


Všechny tyto pomůcky procvičují smysly, zjemňují je, ale také díky nim se dítě seznamuje s pojmy označující vlastnosti předmětů. Například dítě pracuje s hmatovou destičkou a seznamuje se s pojmy hladký – drsný. Lépe jim porozumí, lépe si je zapamatuje. Dotyk dítěte hladké destičky je doprovázen slovy: „To je hladké…“. Mluvíme o propojení ruka – hlava. Dítě prochází cestou od uchopení k pochopení. Rozvíjí se tak nejen smysly, ale též myšlení.


Je velmi důležité věnovat se rozvoji smyslového vnímání od útlého věku. Pokládáme tím základy pro praktický život v dospělosti.

47 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page